Welvaart zonder groei volgens Tim Jackson

Na het bekijken van Tim Jackson wijn uiteenzetting hebben mij een aantal
                 zaken aangesproken. Hij heeft een aantal zinvolle argumenten.


Bronvermelding:. geraadpleegd op 15 ;ei 2015 via https://www.epo.be/auteurs/AUT-jackson.jpg

We moeten duurzaam kiezen

Tim Jackson vertelt dat we onze aarde volledig uitputten om ecologisch te kunnen blijven groeien. We produceren steeds meer en meer, waardoor onze afvalberg steeds groter en groter wordt en we steeds meer grondstoffen verbruiken. Om deze ketting te doorbreken zullen we drastisch het geweer van schouder moeten wisselen en leren duurzaam om te gaan met de aarde waarop wij leven.

Het argument dat Jackson aanhaalde was dat de overheid moet helpen in duurzaam kiezen. We moeten hieraan weer aandacht besteden bijvoorbeeld  investeren in het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer wordt zoveel gepromoot, maar het is wel duur en je komt  niet op tijd waardoor je te laat bent op je bestemming. Als de overheid hiervan werk zou kunnen maken zouden er heel wat mensen het openbaar vervoer nemen. Ook bijvoorbeeld fossiele brandstoffen gebruiken kan helpen. Groene energie kan goed zijn, maar niet iedereen kan dit betalen. Tim Jackson staat erop dat mensen duurzamer worden door bijvoorbeeld spaarlampen te gebruiken of beter te isoleren. Maar daarvoor moeten mensen wel investeren en dit zien velen niet zitten. Vele mensen denken als anderen, waarom moet ik daaraan meedoen.

Ik vindt dat dit ook wel zo is, één persoon kan besparen maar dit zal geen veranderingen brengen. Maar als alle mensen zo denken verandert er niets. Vandaar dat Tim Jackson ook een belangrijke rol ziet weggelegd voor de overheid.


Transitie naar rechtvaardige duurzaamheid

Peter Tom Jones en Vicky De Meyere, schreven een boek over de noodzaak van een overgang naar een andere maatschappelijk model om de huidige ecologische crisis te keren.



Bronvermelding geraadpleegd op 15 mei 2015 via http://www.hetgroeneboek.be/wp-content/uploads/2014/03/Peter-Tom-Jones-%C2%A9-Rob-Stevens-200x300.jpg

Terra Reversa is de titel van hun boek en betekent letterlijk 'omgekeerde aarde'. Hiermee willen ze aangeven, een geleidelijke maar radicale omkering van het huidige wereldsysteem noodzakelijk is indien wij nog lang op deze aarde willen / kunnen leven.
 
Bronvermelding geraadpleegd op 15 mei 2015 via http://www.natuurpuntbrugge.be/sites/default/files/TerraReversa.jpg

Volgens hen moeten we heel wat aanpassen. Er moeten veranderingen komen in verband met het economische, sociale,... In het boek wordt er ook gesproken over strategie van de 4 E`s. De 4 E`s zijn
enable, encourage, exemplify en engage.



De eerste E: 'Enable' betekent het mogelijk maken, in staat stellen. We bedoelen daarmee dat de overheid moet zorgen dat mensen kunnen kiezen voor een duurzame keuze. Het is de bedoeling dat mensen sneller geneigd worden om het openbaar vervoer te nemen in plaats van de auto. Zelf vind ik het ook belangrijk dat mensen het openbaar vervoer nemen als het mogelijk is. De stimulans om met het openbaar vervoer te gaan wordt dan wel wat minder wanneer het openbaar vervoer zelden op tijd komt.

 

 
De tweede E: 'Encourage' betekend aanmoedigen. Het zou goed zijn dat mensen ‘beloond’ worden voor duurzaam gedrag. Ik vind wel dat de prijs van het openbaar vervoer duur is en dit moedigt ook niet aan om gebruik te maken van openbaar vervoer. Zorg ervoor dat mensen financieel beloond worden voor duurzaam gedrag en financieel bestraft worden voor de niet duurzame keuzes.
 





De derde E is 'Exemplify'. Dit betekend eigenlijk dat de overheid of een organisatie het goede voorbeeld moet geven aan de bevolking. De burger oproepen zich duurzaam te gedragen, maar zelf het tegenovergestelde gedrag vertonen is dodelijk voor heel het duurzaamheidsverhaal. Denken we maar aan een zeer opvoedkundig eco programma op tv dat een uur later gevolgd wordt door Top Gear met zijn ophemeling van snelle en blitse auto’s.


De vierde E is 'Engage'. Dit staat voor het stimuleren voor duurzame keuzes. We moeten de mensen geen informatie geven maar we moeten de mensen betrekken via gemeenschapsprojecten en betrokkenheid stimuleren.
 

                                                         Bonvermelding filmpje geraadpleegd op 15 mei 2015 via https://www.youtube.com/watch?v=wVymdXSPqvM


Als je meer wil weten over de klimaatverandering of hoe je het best aanpakt om minder te vervuilen is deze site een ideaal hulpmiddel www.climatchallenge.be

 
 



Bronvermelding geraadpleegd op 15 mei 2015 via https://www.google.be/search?q=climate+challenge&biw=1518&bih=837&noj=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei
=hA5VVaDxEMu3swGJu4GoBA&ved=0CAcQ_AUoAQ&dpr=0.9#imgrc=XfzYLUsXa3eksM%253A%3Bue1PtWehvRkt4M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.dierindekijker.be%252Fmediawiki%252Fimages%252F5%252F54%252FClimate_challenge.png%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.dierindekijker.be%252Fmediawiki%252Findex.php%252FKlimaatverandering%3B478%3B267  




Informatie op deze site over:  
                            -  Uitleg over wat klimaatverandering nu echt is.                
                               -   Wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering.              
                                      -   Hoe we de klimaatverandering kunne tegengaan.                     
                         -   Interessant lesmateriaal om in de klas aan te brengen.
 -   Filmpjes over de klimaatsverandering.

 



Persoonlijk vind ik het erg belangrijk om met kleuters te spreken over de klimaatsverandering. We moeten hen leren wat ze zelf  kunnen doen en wat ze kunnen doen om te helpen.

We willen altijd meer.

Tim Jackson zegt dat we in een spanning leven. We houden enkel rekening met onszelf en niet met de anderen rondom ons. We zoeken hierdoor naar nieuwigheden, maar toch hebben we onze tradities. Ik ben het hier helemaal mee eens. We leven inderdaad in spanning en houden vaak enkel rekening met onszelf. We vergeten anderen en de natuur. Het is belangrijk dat we niet zelfzuchtig zijn zoals bijvoorbeeld bij de grote bedrijven is dit ook het geval. Bedrijven denken enkel aan het geld en proberen zoveel mogelijk winst te maken.

Er gaat zoveel voedsel verloren . Al dit voedsel kan gegeven worden aan organisaties die zorgen voor de armen. We moeten toch hulp kunnen geven aan mensen die het nodig hebben.


Te veel consumeren is ook schadelijk voor het milieu

Volgens Tim Jackson moeten we niet meer investeren naar consumptie toenamen geen reclame meer maken, geen naam, niet meer betalen. Enkel eenvoudige stappen zetten naar een goede economie, een economie met een doel. Ik hen hier volledig mee akkoord Het gaat in de wereld allemaal niet om het geld, dat is niet het belangrijkste. We moeten een economie hebben met een doel.

 
 
 

 
 
 


5 opmerkingen:

  1. Dag Evi,
    Bij duurzaam leven vermeld je even het openbaar vervoer die duur is.
    Ik vind dit ook schandalig duur. Iemand die wil de moeite doen zijn auto aan de kant te laten staan betaalt meer ondanks dat een auto veel vlugger is en je letterlijk op je bestemming brengt.
    Op zo'n vlak vind ik dat de overheid meer stimulansen moet afdwingen. Ook ivm overconsumptie: grote massa's voedsel weggooien zonder acceptabele reden zou moeten verboden worden...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie blog met veel informatie en uitleg!
    groetjes Evi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Evi,
      Inderdaad het vervoer is tegenwoordig heel duur geworden en meestal kom je te laat! Voor sommige mensen is er soms geen andere keuze, de vele files, geen parkeerplaats en zoveel andere dingen. Ik denk dat er naar de toekomst toe toch iets zal moeten veranderen op dit vlak.
      Vriendelijke groetjes en bedankt om te reageren.

      Verwijderen
  3. Dat Evi, Ik vind ook het openbaar vervoer zeer duur. Bij ons kon je tot een half jaar geleden op zaterdag gratis in stad Sint-Niklaas met de bus. Dit hebben ze afgeschaft en dat vind ik zeer jammer. Ik moet dan ook eerlijk toegeven dat ik niet meer de bus neem. Met de auto is het sneller.

    Ik ben het ook met je eens dat het niet allemaal om geld gaat.

    We zouden een goede balans moeten kunnen vinden in onze economie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Lien,
      Ik snap soms niet waar men met bezig is, zoals je zei dat je tot een half jaar geleden op zaterdag gratis in de stad Sint-Niklaas kon rijden met de bus. Ik begrijp dat er moet bespaard worden maar als iedereen dan zo de auto moet nemen om naar het stad te kunnen gaan omdat het openbaar vervoer veel te duur is waar gaan we dan naartoe? Er zou inderdaad een goede balans moeten kunnen komen in onze economie.
      Groetjes Evi

      Verwijderen