Mens in de natuur volgens verschillende wereldreligies

De natuur in het Christendom


Bronvermelding afbeelding geraadpleegd op 15 mei 2015 via http://www.cmo.nl/vnarena/images/natuur-christenen1.jpg


In het Christendom is de natuur van groot belang. De natuur was een onderdeel van de schepping van God. De mens werd maar als laatste geschapen en was de taak gegeven om zorg te dragen voor de natuur. Volgens de Bijbel is de mens verantwoordelijk voor de natuur en de dieren.
Maar de mens is geen eigenaar van de natuur en mag de natuur ook niet misbruiken. ‘Daarom wordt er in het Christendom gezegd dat de mens de aarde niet bezit maar heeft geleend van God.’

 
Mijn besluit is dat de verschillende godsdiensten de zorg voor de natuur hoog in het vaandel dragen en allemaal aanraden om er zorgzaam mee om te springen.
Ze beseffen allemaal hoe kwetsbaar dit systeem is en dat ieder radertje in onze natuur zijn belang heeft voor het geheel.
Sedert de industriële revolutie merken we echter op dat de band met de natuur meer en meer aan het verdwijnen is. Louter geldgewin neemt de bovenhand. Natuur is ondergeschikt geworden aan de eisen van de industrie en de economie. Iets waar wij de tol gaan voor betalen als wij onze levenswijze niet drastisch veranderen.


 

De natuur in het Jodendom

Bronvermelding afbeelding geraadpleegd op 15 mei 2015 via http://www.stichtingpardes.nl/Uploaded_files/Editor/image/eco-kashrut.jpg


In het Jodendom heeft Jahweh de natuur geschonken aan de mensen, dus moeten de mensen goed met de natuur omgaan. De mensen mogen de natuur gebruiken, maar wie de natuur kapot maakt, maakt zo ook God kapot! Veel joodse organisaties richten zich op de natuur in en rond Israël. Deze organisaties willen zorgen dat de mensen goed zorgdragen voor de natuur en willen hen dichter bij de natuur brengen. Maar de natuur is niet enkel positief voor joden maar ze kan ook negatief gebruikt worden. God kan de natuur namelijk ook gebruiken om de mensen te straffen. Bijvoorbeeld: "Toen de joden in de begintijd van het jodendom in slavernij bij de Egyptenaren waren, zond God 10 plagen op de Egyptenaren af. Hij maakte bijvoorbeeld een rivier onleefbaar waardoor alle vissen stierven en de Egyptenaren honger leden."





De natuur in de Islam


Bronvermelding afbeelding geraadpleegd op 15 mei 2015 via http://www.natuurinformatie.nl/sites/nnm.dossiers/contents/i001842/taj%20mahal%20002.jpg


Islamieten beroepen zich op het heilige boek van de islam: de Koran. Er zijn vele soera’s in de Koran die getuigen van het belang van andere levende wezens. In een van de soera’s wordt beschreven dat alle bomen en planten de eer van Allah bezingen. Mohammed liet bomen planten en liet in een bepaald gebied niet toe dat er bomen werden gekapt. Een goede moslim neemt zijn verantwoordelijkheid naar zijn naasten en omgeving. Wie zijn naasten en omgeving te kort doet, moet uiteindelijk in het hiernamaals verantwoording afleggen.






Natuur in het Hindoeisme.





                      Bronvermelding afbeelding geraadpleegd op 15 mei 2015 via
                        http://www.cmo.nl/vnarena/images/natuur-hindoeisme2.jpg


De hindoes hebben een onmetelijk respect voor de natuur. Zij geloven in het goddelijke in al het levende in de natuur. Vermits zij geen geweld mogen gebruiken eten zij ook geen vlees. Om hun respect voor de natuur te beklemtonen verkozen zij bovendien de koe als een heilig dier.Het Hindoeïsme is niet afhankelijk van 1 heilig boek maar van vele heilige boeken. De oudste heilige boeken zijn de Veda’s. In de Veda staan geen wetten of regels maar alleen teksten over God, wiskunde, geneeskunde, het heelal, de natuur,… . Wat de hindoes bindt is de omgang met de natuur. Hindoes geloven in het goddelijke in alle levende wezens en hebben daarom veel respect voor de natuur. Er zijn ook twee andere elementen erg belangrijk voor de omgang met de natuur. De Ahinsaleer is de leer van de geweldloosheid. Hindoes mogen geen geweld gebruiken. Hindoes hebben ook de plicht om altijd het goede te verrichten, het eerlijke en oprechte daden.



Natuur in het Boeddhisme




Bronvermelding afbeelding geraadpleegd op 15 mei 2015 via http://www.landenweb.net/images/imglaos/92ADD3FC-E03E-C917-849D981DE47A850C.JPG

 
Boeddhisten geloven dat ze zelf een onderdeel zijn van de natuur. Het wordt vergelijken met een web. Het ene draadje staat symbool voor de mens en het ander draad staat symbool voor de dieren en planten. Wanneer er één draadje kapot wordt gemaakt, heeft dit gevolgen voor je omgeving. In het Boeddhisme moeten de mensen bewust zijn dat ze afhankelijk zijn van de lucht, de zon, de aarde en de regen. De mens in enkel op bezoek, net zoals alle andere levende wezens. De lotusbloem is een erg belangrijk natuurverschijnsel. Het groeit vanuit modder en vormt een prachtige bloem dat groeit naar het licht.

 


 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten